Faranjit ‘ den Korunma Yolları
Farenjit ‘ den korunmak için sigarayı bırakmak gerekir. Boğazı tahriş eden aşırı sıcak ve soğuk yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Boğazı temizlemek de tahriş edici olduğu için yapmamak gerekir. Tozlu ve kirli ortamlardan, kapalı yerlerden uzak durmak gerekir. Elleri sık yıkamak ise enfeksiyonu önlemeye yardımcıdır. Eğer alerjiniz varsa buna neden olan şeylerden korunmalısınız. Mide asidinin boğaza kaçtığı reflü gibi bir sorununuz varsa çay, kahve, alkol, kola gibi içecekleri azaltmak.
Düzgün bir yaşam, düzenli yapılan spor ve vitaminsiz kalmamak Farenjit ‘ den korunmayı sağlayan durumlardır.
Ada Çayı İçilmesi Faranjit’ in tedavisi için olduğu kadar önleyici olarak da adaçayı içilmesi önerilir.
Çürük dişlerin boğaz iltihaplarına neden olduğu bilinmektedir, bu yüzden diş sağlığına özen göstermeli ve var olan çürük dişlerimizi tedavi ettirmeliyiz.
Faranjit Neden Olur?
Faranjit, çoğunlukla kış aylarında, virüs ve bakterilerin boğaza yerleşmesi sonucunda ortaya çıkan bulaşıcı bir boğaz enfeksiyonudur. Bronşit oluşumuna neden olabilir.
Örneğin ağızdan nefes alma bu hastalığa yakalanma riskini arttırır. Alerji, burun kemiğinde eğrilik, geniz eti gibi doğuştan gelen bir takım özellikler hastalığa yakalanmayı kolaylaştırır. Bunların dışında diş ve bademcik iltihapları, Boğazda gıçıktan dolayı boğazı temizleme isteğinin fazla olması, stresli bir yaşam sürmek, düzensiz yaşamak, Spordan uzak kalmak, sigara kullanmak, uyku bozukluğu bu hastalığa yakalanma ihtimalini arttırır.
Boğazın arka kısmı mikroplara, toza, ısıya karşı hassastır. Hem akut farenjit hem de kronik farenjit ‘ in nedenleri birbirine benzese de arada küçük farklar bulunur.
Kronik farenjite çoğunlukla virüsler ve bakteriler sebeb olmasada bogazı tahriş edici faktörler ön safhadadır. Sigara ve alkol kullanımı, Kirli, Tozlu ve kuru hava, Tahriş edici etkenlere sürekli maruz kalan kişilerde farenjit müzminleşir.
Reflü hastalarının çağunda kronik farenjit tespit edilmiştir. Aşırı Sıcak ya da soğuk yiyecekler ve asitli içeceklerin fazlaca tüketilmesi sebep olarak gösterilebilir
burun tıkandığında kronik farenjitin olması iyice kolaylaşır.
Bir de Burun tıkanıklığı veya hangi sebebten dolayı burundan değilde ağızdan nefes alıp verme gibi bir durumunuz varsa bu durum burunun solunum sırasında havadaki ısıyı düzenlemesi ve havadaki tozların burun kıllarında süzülmesi gibi durumlar gerçekleşmeyeceğinden bu tozlar ve havada uygun olmayan nem ve sıcaklık direk olarak farinkse temes eder.
Kronik farenjitte ise yine virüslerde rol oynamasına rağmen genellikle tahriş edici bir faktör vardır. Bunlar arasında en önemlileri olarak sigara içilmesi, alkol kullanılması, alerji, geniz akıntısı, kuru ve kirli hava , burun tıkanıklığı yapan faktörler (burun solunum havasının nemini ve ısısını ayarlar. Eğer burun tıkanıklığı varsa uygun olmayan nem ve ısıdaki hava farinkse temas eder ve farenjiti kolaylaştırır.), mideden asit kaçağı (reflü), aşırı sıcak veya soğuk besinler.
Akut faranjit çoğunlukla üst solunum yolu infeksiyonunun bir parçası olarak görülmektedir, Akut Faranit tin sebebi çoğunlukla virüslerdir ama bakterilerde sebeb olabilir. Bogazı Tahriş edici nedenler de akut farenjit ‘ in tedavi süresini geçiktirir. Mevsimler farenjit oluşumunda etkendir. Kapalı ortamlarda görülme sıklığı fazladır.
Faranjit Tedavisi
Farenjit için Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar;
– Uykusuz kalmamak , yorgun düşülmemeli.
– Yatmadan ağız gargarasıyla temizlik yapmak dişleri fırcalayarak agızda bakteri oluşturacak yemek artıklarını siş aralıklarından temizlemek.
– Gece uyuduğunuz odada kalorifer varsa, odayı mutlaka nemlendirin, kalorifer peteğine su askısı takın, odanın nemli durmasını sağlayın.
– Sigara ve alkol almamak , Koyu çay ve kahveden ve asitli içecekler den kaçınmak.
– Tozlu yerlerde ve kirli havada bulunmamak
– Aşırı sıcak ve soğuk gıda almamak , Bol Baharatlı, acı yemeklerden ve Kabuklu bogazı tarhiş edici yiyeceklerden kacınmak
– Üşümemeye çalışmak
– Bol, bol sıvı alın, terli iken korunmaya dikkat edin.
– Alerjiye neden olan faktörlerden uzak kalmak , hangi maddeye karşı alerjiniz olduğunuzu mutlaka öğrenin, alerjinin arttığı dönemlerde, faranjitin azması muhtemel, bu nedenle alerjinizi kontrol altında tutun.
– Vitamin gereksinimlerini karşılamak , özellikle c vitamin.
– Ağız yoluyla değil burundan nefes almak, cünkü agız direk olarak ortam daki tozu ve bakterileri bogaza göndermekte, burun ise toz ları süzer ve soludugumuz havayı nemlendirerek cigerlerimize göndermekte.
– Boğazı temizlemeye çalışmamak
Farenjit tedavisine başlanırken ilk önce hastanın “boğaz Kültürü” alınıyor , bu kültür sayesinde hastalığın mikrobik olup olmadığı belirlenir. kaynak
Arkadaslar cok aci cekiyorum iskence gibi ayda iki sefer grip oldugum oluyor birde cok agir geçiriyorum doktorlar faranjit deyip surekli antibiyotik tedavisi uyguluyorlar 5 sene dir çekiyorum bitmisim artik LUTFEN YARDIM edin bende anlamadim 10 dk soguk havada gez direk burun akintisi arka kisimdam aktigini hissediyorum ve temizlemeye çalışıyorum burundan sumkurerek çıkarıyor um eger sicak birseyler icmessem Direk gribe cceviriyo özel bir doktor vücudun direncsiz dedi igne yazdi oda kac sene oldu aile doktoru na yazdiracaktim yazmadilar hep hastayim her gün çekiyorum bu burnum surekli ACILLLLLLLLLLLL HAYATTAN SOGUDUM
deniz suyunu günde 3.4 kere burundan boğaza gidecek şekilde iyice çekin.3 günde faranjitiniz iyileşir.sinüzite, burun tıkanıklığına,kulak tıkanıklığınada,iyi geliyor.
Çok teşekkür ederim. Bu bilgiler çok aydınlatıcı oldu benim için. Artık daha fazla dikkat ederim boğaz sağlığma. Teşekkür ederim yeniden…