Fırsat Maliyeti Ve Üretim Olanakları Eğrisi

üretim imkanları eğrisi nedir, fırsat maliyeti nedir, fırsat maliyeti, üret,m imkanları eğrisi, azalan verim yasası, artan verimlilik, optimal faktör bileşim oranıÜretim İmkanları Eğrisi Nedir-Ne Anlama Gelir, Fırsat Maliyeti Nedir: Üretim İmkanları Eğrisi; üretim faktörlerinin miktarı ve teknoloji sabitken, bir toplumun üretebileceği ve üretemeyeceği mal demetlerini ayıran bir sınır çizgisidir. Eğrinin sağındaki noktalar, üretilemeyecek mal demetlerini gösterir. Eğrinin solundaki noktalarda ise, kaynaklar ya tam kullanılamamakta, ya da kötü

kullanılmaktadır. Bu durumda, bu eğri üzerinde, yukarıdaki bir noktanın veya aşağıdaki bir noktanın tercihi, Fırsat Maliyeti olarak değerlendirilebilir. Fırsat maliyeti, bir malı üretmek için bir başka malın üretiminden vazgeçilen miktar olarak tanımlanabilir. Örneğin, biraz daha otomobil üretmek için, buğday üretiminin bir kısmından vazgeçmek gibi. Fırsat maliyeti, bu anlamda daha fazla otomobil üretildiğinde, üretiminden vazgeçilen buğdayın sağlayacağı avantajlardan vazgeçmenin bir bedelidir.

Ekonomik hayatta, ister firma bazında, isterse de ülke ekonomisi bazında Azalan Verim Yasası geçerlidir. Her ne kadar, Adam Smith Artan Verimlilik anlayışını gündeme getirmiş olsa da, günümüzde, tarımsal üretimde ve sanayi üretiminde artan nüfusa bağlı olarak David Ricardo’nun savunduğu üzere, Azalan Verim Yasası geçerlidir.

Firma bazında, doğal kaynaklar, emek ve sermaye üretim faktörleri, yani hammade, işgücü ve makine-techizat miktarı arasında oluşturulan hassas dengeye Optimal Faktör Bileşim Oranı, diyoruz. Eğer, üç üretim faktörü arasındaki hassas denge bozulup, bir veya iki üretim faktörünün miktarı sabit tutulur iken, birinin miktarı arttırılır ise, bu o firmada üretim esnasında yakalanmış olan verimlilik seviyesinin azalmasına neden teşkil eder. Bu nedenle, verimlilik azaldıkça üretim maliyetlerinin de arttığı görülür. Marjinal kaynak maliyeti, bu anlamda her bir ek faktör kullanılması sonucu firmanın maliyetinde meydana gelen artışlar olarak da tanımlanabilir.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Anonim
Anonim
7 Ekim 2008 22:36

iyi günler ben bi şey soracağım üretim olanakları eğrisi eğrisi niye öyledir e-posta gönderirseniz memmun olurum

Anonim
Anonim
7 Ekim 2008 22:34

ben dış ticaret 1. sınıf okuyorum bana e posta afresime para sermayemidir açıklayınz e-posta adresime gönderirseniz memmun olurum.

%d blogcu bunu beğendi: