Hücre

hücre, mitoz, mayoz, mitoz bölünme, mayoz bölünme, singer nicholson, prokaryot, ökaryotBu makalede: Hücre kavramı, hücresel faaliyetleri, hücrenin görevleri ve yapısı gibi bilgilere ulaşacaksınız. Canlıların temel yapı ve işlevsel birimi hücredir. Bütün canlılar bir ya da daha fazla hücreden oluşmuştur. Kalıtım materyali hücrede bulunmakladır. Modern Hücre Teorisi’ne göre yeni hücreler var olan hücrelerin çoğalması ile oluşmaktadır. Bu teoriyi şu şekilde açıklayabiliriz:

Canlılarda gördüğümüz her türlü yapısal ve işlevsel faaliyeti hücrede görebiliriz; yani bir hücre büyüme, boşaltım, üreme, hareket gibi, canlılığa özel işlevleri tek başına yerine getirebilir.


Bütün canlılar hücrelerin bir araya gelmesi vesilesi ile oluşmuştur. Tek bir hücreden meydana gelen amip, terliksi hayvan ve milyarlarca hücreden meydana gelen insan… Canlılığın en büyük özelliklerinden birisi hücresel yapıya sahip olmalarıdır.

Her türlü özelliğimizin oluşmasını sağlayan kromozomlar hücrede bulunurlar. Kromozomlar, prokaryot (ilkel çekirdekli) canlılarda stoplazma içerisine dağılmış olarak bulunurken, ökaryot (gerçek çekirdekli) canlılarda çift kat zarla çevrili çekirdek organelinin içerisindedir. Kromozomlar sayesinde ana-babadaki özellikler, genç hücrelere ve tabii ki yavrularına geçerler.

Anorganik ve organik evrim süreci dışında hiçbir hücre, durduk yerde ortaya çıkmaz. Bu ancak var olan hücrelerin mitoz veya mayoz bölünme geçirmesiyle oluşur. Mitoz bölünme, bir hücreden aynı özellikleri taşıyan iki yavru hücrenin meydana gelmesi olayıdır. Büyüme ve gelişme sırasında vücut hücrelerimiz bolca mitoz bölünme geçirerek çoğalırlar.

Mayoz bölünme ise, bir hücreden dört yavru hücrenin meydana gelmesidir. Üreme hücrelerinde görülen bir bölünme şeklidir. Canlıların çeşitlenmesine ve farklı özellikler kazanmasına olanak sağlamaktadır.

Hücrenin Bölümleri

Hücre Zarı:

 


Singer-Nicholson adlı iki bilim adamı tarafından ortaya atılan “Akıcı-Mozaik Zar Modeli” ile açıklanır. Bu modele göre hücre zarı, tek katlı lipid tabakasından meydana gelmiş, karbonhidrat ve protein molekülleri lipid tabakasına gömülü durumdadır. Lipid tabakası sürekli hareket halindedir.

Stoplazma:

Hücre zarı ile çekirdek arasını dolduran canlı sıvıdır. Stoplazmanın büyük bir kısmı sudur. İçerisinde organel denilen çeşitli görevleri üstlenmiş ve özelleşmiş yapılar bulunmaktadır.

Endoplazmik Retikulum:

Çekirdek zarı ile stoplazma ya da hücre zarı arasında uzanan iletimle görevli kanal ve borucuklar sistemidir.

Golgi Aygıtı

Hücrenin bazalında bulunan iç içe geçmiş tabak görünümünde zar sistemidir. Yağ sentezi ve lizozomların paketlenmesinde görevlidir.

Lizozom

Tek katlı zarla çevrili, içerisinde sindirim enzimleri bulunduran organeldir.

Mitokondri

Hücrenin enerji santralidir. Oksijenli solunumun gerçekleştiği yerdir.

Kloroplast

Sadece bitki hücrelerinde bulunan bu organel, fotosentezin yani besin üretiminin gerçekleştiği yerdir.

Sentrozom

Bu organel sadece hayvan hücrelerinde bulunur ve bölünme esnasında kromozomların kutuplara taşınması görevini üstlenmiştir.

Çekirdek

Çekirdek, hücrenin en önemli organeli ve yöneticisi konumundadır. Dış tarafı çift kat zarla çevrili, içerisi ise karyoplazma denilen sıvı madde ile doludur. Ayrıca kromozomlar ve çekirdekçik de burada bulunmaktradır.

hücre, mitoz, mayoz, mitoz bölünme, mayoz bölünme, singer nicholson, prokaryot, ökaryot

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

5 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Anonim
Anonim
21 Eylül 2008 14:55

ya ben anlamadım odev verdı kavram harıtası yap dıe yardım edın nasıl yapım

Anonim
Anonim
21 Eylül 2008 14:54

cok guzel odev ıcın tavsıye eerım

Anonim
Anonim
5 Mayıs 2008 16:20

bencede güzel olmuş keşke tarihide verseydiler güzel olurdu ama böylede güzel olmuş

Anonim
Anonim
3 Ekim 2007 19:25

ewet bence ödev için kullanmalıyım hersey vatan için bunu icad edene cokk tenks

Anonim
Anonim
15 Eylül 2007 17:30

bunu sanırım ödevim için kullanabilirim 🙂
teşekkürler

%d blogcu bunu beğendi: