Bu araştırmada Görünmez (Kızılötesi) Işınlar Nedir? Görünmez Işınların Kullanım Alanları Nerelerdir? Nerede Kullanılır? gibi sorulara yanıtlar bulacaksınız. Infrared Data Association (ing.) kısa adıyla IrDA, bir çeşit kızılötesi iletişim teknolojisidir. IrDA teknolojisiyle çalışan en tanınmış elektronik ürün uzaktan kumandadır. Kızılötesi ışınların önemli kullanış yerleri son yıllarda yaygınlaşmıştır. Pek çok maddenin kimyasal analizi bu tür ışınların yardımıyla gerçekleştirilmektedir. Özellikle İkinci Dünya Savaşında yansıyıp gelen kızılötesi ışınların görünür hale getirilmesiyle, karanlıktaki cisimler fark
edilmiştir. Bu tür ışınların ısı etkisini kullanan fırınlar ve cilt hastalıkları tedavisinde kullanılan lambalar yapılmıştır. Geliştirilen yeni hassas filmlerle, ışık vermeyen fakat sıcak cisimlerin fotoğrafını çekmek mümkün olmaktadır. Bu tür fotoğraflar gün ışığında olabildiği gibi, karanlıkta da çekilebilir. Özellikle askeri sahada kullanılması, gün geçtikçe artmaktadır.
Ayrıca vücudun sıcaklık durumunun araştırılmasında, sanayide ve gözle görülemeyen yıldızların tespitinde, astronomide kullanılır. Bunun yanında polisiye olaylarda görülmeyen yazıların, parmak izlerinin ve lekelerinin tespitinde de istifade edilir.
Kızılötesi, görülebilen kırmızı ışıktan daha uzun dalga boyuna sahip, gözle görülmeyen ışınlardır. Kızılötesi ışınlar olarak da anılırlar. Isı detektörleri ile tespit edilenler en uzun dalga boyu olanlarıdır. Yaklaşık olarak, dalga boyları 0,8 mikron ile 1000 mikron arasındadır. Normal fotoğraf filmlerine tesir etmezler ve normal optik aletlerle fark edilmezler. Bunun sebebi, enerjilerinin görülen ışığın enerjisinden oldukça düşük olmasıdır. Fark edilmeleri ancak ortaya çıkardıkları ısı sonucu olur.IrDA kısa menzillidir (birkaç metre), ve cihazların iletişim kurabilmesi için birbirlerini doğrudan görüyor olmaları gerekir. IrDA kullanan cihazlar arasında dizüstü bilgisayarlar, PDA’lar ve cep telefonları da bulunmaktadır.
Kızılötesi iletişimin doğru çalışması için, kızılötesi alıcı-vericileri bakış hizası temelinde çalışmalıdır (30 derece açıyla ve 1 metreden (yaklaşık 40 inç) az arayla yerleştirilmelidir). IrDA teknik özellikleri arasında IrPHY, IrLAP, IrLMP, IrCOMM, Tiny TP, IrOBEX, ve IrLAN bulunmaktadır.
IrDA çeşitli hızlarda veri alışverişine izin verebilir. SIR (Serial Infrared) 9600 bit/s, 19.2 kbit/s, 38.4 kbit/s, 57.6 kbit/s ve 115.2 kbit/s; MIR (Medium Infrared) 0.576 Mbit/s ve 1.152 Mbit/s; FIR (Fast Infrared) ise 4 Mbit/s hızlarında çalışabilir. 16 Mbit/s hızına çıkabilen VFIR (Very Fast Infrared) ve 100 Mbit/s hızına çıkabilen UFIR (Ultra Fast Infrared) üzerinde çalışılmaktadır.
kaynak
Ben kullanım alanlarnı arıyorum ama bir türlü bulamadım. 🙁
bilgi süper moderatöre saygılar…
yaa güzel yazmışsınız ama ben bunun sonunu anlamadım o yüzden yazmadım hoca bana yazdıgını oku derse nasıl okuyucam o yüzden yazmadım ayrıca neden sırf kızıl ötesinden bahsttiginizi anlamadım keşke başka şeylerde koysaydınız daha iyi olurdu ama neyse inede sagolun bende başka sitelere bakarımda inşallah bulurum yoksa ödevden eksi alıcam yaa 🙂
sadece kızılötesi ışınları yazmışsınız digerlerini de lütfen yayınlayın
dalga boyu çok yüksek ve çok düşük dalga boyuna sahip olan ışınları nasıl görünebilen dalga boyuna çevirebiliriz?
TEĞEKKÜRLER GERÇEKTEN IĞIME YARADI KENDIM IÇIN ARAMIYORDUM BIR ARKADAĞIM IÇIN BAKIYORDUM AMA ÇOK IĞIME YARADI IKISAATEN BERIONA BAKIYORUM BU SITE ÜZERINDE DURANLARA TEĞEKKÜR EDIYORUM… 🙂
peki bşks ışın türleride varmı mesala gama ı. radyo dalga mor ötesii…
bana lazımda lütfen bir cvp yazın
evet güzel,harika,muhteşem,güzel, iyi hoş bunun için bir söz bulamıyorum.
iyi güsel hoş ama ndn sadece kızılötesi ışınlar…bana diğerleride lazım ltfn acil yardm xC
sevdim bi daha derslerimi burdan araştıracam sağolun:-))))