3G Nedir, Avantajları Nelerdir?

3G Nedir, Avantajları Nelerdir? Türkiye'de 3G, Kimler Hangi İhaleyi Kazandılar? 3G’den Herkes Faydalanabilecek Mi? 3G, 3 g, 3G nedir, 3G nin avantajları, Türkiye'de 3G, 3G ihale,3G Nedir, Avantajları Nelerdir? 3G tanımı en basit ifadeyle, kablosuz teknolojilerin, özellikle de mobil iletişim teknolojilerinin günümüzde ulaştığı noktayı temsil etmektedir. 3. nesil anlamına gelen 3G’ye gelene kadar daha önce iki nesil geçilmiştir.

1G: 1G dönemi 1970’lerin sonlarında başlamış ve 1980’lere kadar sürmştür. İlk gerçek mobil telefon sistemleri bunlardı. Analog ses sinyalleri ile çalışan bu sistem, amatör radyo operatörlerinin kullandığı ağa göre bir nebze daha karmaşık bir sistemdi.

2G: 2G dönemi ise, 1990’larda başlamış ve halen kullanılmaktadır. Dijital ses kodlama yapabilen bu sistem, zamanla geliştirilerek daha yüksek bant genişliği, paket iletimi ve çoklu ortam öğelerle güçlendirildi.

3G: İlk 3G ağı ise 2001 yılında Japon NTT DoCoMo tarafından kurulmuştur. Ses, data, video ve uzaktan yönetim gibi gelişmiş mültimedya özellikler, e-posta, web sayfası görüntüleme, faks, video konferans gibi özellikler sunan 3G yüksek hızda internet erişimi de sağlamaktadır. Büyük ölçüde cep telefonu ile ilişkilendirilen 3G; aslında yalnızca cep telefonlarından kullanılan bir teknoloji değildir. Mobil olarak yüksek hızda erişim sağlayan bir teknoloji olan 3G, ulaştırma, askeri operasyonlar, uzay haberleşme gibi birçok farklı alanda kullanılmaktadır.

3G’nin Avantajları Nelerdir?

3G’nin getirdiği birçok yenilikten bazıları şunlardır:

  • Mesajlaşma, internet erişimi ve yüksek hızda çoklu ortam haberleşme desteği
  • Gelişmiş hizmet kalitesi
  • Gelişmiş pil ömrü
  • Konumlandırma hizmetlerinin sağlanması
  • İşletim ve bakım kolaylığı
  • Mevcut şebekelerle birlikte çalışabilirlik, 2G’ye dolaşım sağlayabilme
  • Mevcut şebekelere geriye doğru uyum sağlayabilme, düşük kurulum maliyeti
  • Gelişmiş güvenlik yöntemleri sayesinde mobil ticarete ortam sağlayabilme
  • Görüntülü konuşma
  • Medya haberciliği açısında çekilen video görüntülerinin en hızlı bir şekilde haber merkezine yetiştirilmesi
  • YouTube hesabınıza direk video gönderimi ve paylaşımı
  • 4 saatte indirilen 700 MB’lık Divx bilgisi 1 saatte indirilebilecek (2 MegaBit hız)

Türkiye’de 3G

3G lisans ihalesi tamamlandı ve cep telefonu operatörleri A, B ve C tipi lisansları aldılar. Peki o zaman, şimdi nasıl bir süreç işleyecek.

Sözleşmenin imzalanmasının ardından operatörlerin 3 yılda Türkiye nüfusunun en az %25’ini kapsayacak hâle gelmesi istenmektedir. 5 yıl içinde de nüfusun %50’sini kapsama içine alınacak. 3G’ye geçerken Türkiye’nin önemli bir avantajı da en son ve hızlı teknoloji olan HSPA altyapısından başlayacak olmasıdır. Çok çabuk bir şekilde nüfusun büyük kısmının kaplanacağı 3G şebekeler ile televizyona, filme, sağlığa, müziğe, trafiğe vb  alanlarda bilgiye mobil cihazlardan hızlı bir şekilde erişilebilecektir.

Kullanıcılar 3G destekli telefonlarla yüksek kalitede TV izleyebilecek, gitmek istediği adrese ulaşması için telefon ona yol gösterecek, internetten müzik parçası veya film indirebilecektir. 3G, TV tutkunlarına büyük keyif sağlamayı vaat ediyor. Çok kaliteli TV görüntüleri 3G şebeke altyapısı sayesinde kesintisiz olarak cep telefonu ekranınıza iletiliyor. Bir yandan cep telefonunuzda TV izlerken; diğer yandan interaktif oylamalara katılabiliyor veya o anki bir görüntü hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. Yeni nesil geniş bant şebekeler sayesinde müzik veya dosya indirmek sadece saniyeler alacak.

HSPA altyapısı ile 1 MB büyüklüğündeki MP3’ler sadece 4 saniyede yüklenecektir. Bu hız ile müzik piyasası daha da hareketlenerek, kullanıcılara her şeyi online sunacak hale gelecektir. Spor servisleri de 3G ile beraber SMS’den öteye giderek daha interaktif ve çoklu ortam odaklı gelişecektir. Bilgi ve eğlence servisleri spor haberleri için özel bölümler açacaktır.

Kullanıcıların cep telefonlarına gönderilen mültimedya içerikle, bir futbol maçındaki anlık goller izlenebilecek veya bir araba yarışındaki en güzel anlar ekranlara koyulabilecektir. Tüm bu hizmetlerden yararlanabilmek için güçlü ve kesintisiz bir 3G şebekesine ihtiyaç duyulmaktadır.

Kimler Hangi İhaleyi Kazandılar?

Tip

Alan ve ihale bedeli

Bant genişliği
(MHz)

A

Turkcell – 358 milyon Euro

40

B

Vodafone – 250 milyon Euro

35

C

Avea – 214 milyon Euro

30

D

ihalesi yapılmadı

25

Diğer Ülkelerdeki Durum

Operatör

Bant Genişliği (MHz)

Vodafone (İngiltere)

30

Orange (İngiltere)

25

One2One (İngiltere)

25

Libertel- Vodafone (Hollanda)

30

KPN (Hollanda)

30

3G Blue (Hollanda)

20

Mannessmann (Almanya)

25

T-Mobile  (Almanya)

25

Mobilcom (Almanya)

25

3G’den Herkes Faydalanabilecek Mi?

3G’nin nimetlerinden yararlanmak için kurumsal / bireysel 3G abonesi olunması, 3G uyumlu bir cihaz kullanılması ve 3G kapsama alanı içerisinde bulunulması gerekiyor. Ancak şu anda cep telefonlarından GSM şebekesi kapsama alanıyla konuşmalarımızı sağlıyoruz. 3G kapsama alanları farklı olacak. Bunun içinde şirketler 3G uyumlu baz istasyonlarını kurmaya başladılar. kaynak1kaynak2

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
%d blogcu bunu beğendi: