Doğru Nefes Alma Teknikleri

https://www.noktavirgul.com/images/makale/saglik/doru-nefes-alma-teknikleri.jpgDoğru Nefes Alma Teknikleri: Hepimiz her saniye nefes alarak yaşıyoruz. Bu yüzden hepimiz kendimizi bu konuda uzman zannediyoruz. Ancak birçoğumuz, sanılanın aksine, maalesef doğru nefes alamıyoruz. Bu yazıda, doğru nefes alma tekniklerini okuyacak ve yazının hemen sonunda, konuyla ilgili bir video ile karşılaşacaksınız. Daha heyecanlı, daha neşeli ve daha başarılı. Spor yaparken eşiniz de size eşlik ediyorsa, yaptığınız hareketlerden aldığınız keyif ikiye katlanıyor. Özellikle de eşiniz spor konusunda profesyonel ise… Peki ya siz de pek çoğumuz gibi tek başına spor yapmak zorundaysanız? Dert etmeyin, o zaman size biz eşlik edeceğiz! Nasıl mı? Belki spor yaparken yanınızda olamayız; ama püf noktalarımızla egzersizlerinizi çok daha bilinçli ve keyifli yapmanızı sağlayabiliriz pekala. İlk ipucumuz ise egzersizlerden en uygun düzeyde yararlanmayı sağlayan; doğru nefes alma teknikleri!

 1- KARINDAN DERİN NEFES ALMA

Hepimiz soluk alıyoruz, bu kesin. Ancak maalesef her zaman  nefes alıp veremiyoruz. Stres ve koşuşturma gibi olumsuz faktörler, nefes alış verişlerimizin değişmeshttps://www.noktavirgul.com/images/makale/saglik/doru-nefes-alma-teknikleri.jpgine yol açabiliyor. Aynı zamanda, bilgisayar karşısında genellikle kambur halde uzun süre oturmak da solunumu olumsuz yönde etkiliyor. Öyle ki, daha az nefes alıyor ve aktifliğimizi yitiriyoruz. Vücudumuz da kısıtlı miktardaki oksijenle yetinmek zorunda kaldığı için özellikle spor yaparken fonksiyonlarını yeterince yerine getiremiyor. Peki ne yapmalı? diye merak ediyorsanız, hemen söyleyelim; karından derin nefes alın!

Nasıl yapılmalı? Rahat bir kıyafetle sandalyeye oturun. Alışkın olduğunuz şekilde nefes alın ve bu sırada oluşan hareketi hissetmeye çalışın: Soluduğunuz oksijen nereye gidiyor? Göğsünüz ya da karın bölgeniz yükseliyor mu? Şimdi, karın bölgenize doğru nefes alın. Ellerinizden birini karnınızın üzerine yerleştirirseniz,  oksijenin doğru yolda olup olmadığını anlayabilirsiniz.  Ardından yavaşça nefes verin. Dikkat edin, nefes verişiniz, oksijenin vücudunuza giriş süresinden daha fazla olmalı. Nefes alış verişi arasındaki doğal molaya da odaklanın. Yeniden nefes alın. Bu egzersize yaklaşık 3 dakika boyunca devam edin.

Ne sağlıyor? Kalp ile mide arasında yer alan ve gevşemenizi sağlayan, akciğer-mide sinir sistemini uyarıyor. Hücrelere ve kaslara daha fazla oksijen ulaşmasını ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlıyor. Vücudunuz da sportif uğraşlar için hazır hale geliyor. Solunum egzersizini her gün iki kez tekrar edin. Birkaç hafta sonra nefes alış verişiniz kendiliğinden düzelecek.

2-GERMEYEN YÜZME TEKNİĞİ

Yüzerken ensenize ve sırtınıza kramp girmemesi için başınız suyun üstünde nefes alın, suyun altında da nefesinizi verin.

Nasıl yapılmalı? Kalça yüksekliğindeki suda ayakta durun. Şimdi vücudunuzun üst bölgesini öne doğru eğin. Yüzme padavrası elinizde mi? Öyleyse, kendinizi germeden üzerine uzanın.  Gözleriniz suda yanıyorsa, egzersizi uygularken deniz gözlüğü de kullanabilirsiniz. Gözlerinizi kapadıktan sonra derin nefes alın ve yüzünüzü suya daldırın. Şimdi havayı yavaşça ağzınızdan suya püskürtün. Başınızı yeniden yukarı kaldırın, nefes alın. Bu hareketi 10 kez tekrarlayın. Hareketi uygularken başınızın kuru kalmasını istiyorsanız; normal nefes alın. Yani, nefes verirken başınızı öne yukarı doğru uzatın, ardından kulağınız hafifçe suya değecek şekilde yana doğru çevirin.

Ne sağlıyor? Daha fazla kondisyon geliştirmenizi, gerilmeden nefes almanızı ve ritmik olarak nefes vermenizi sağlıyor.

3- BASKI YARATMAYAN GÜÇ EGZERSİZLERİ

Güç egzersizlerini genellikle evde dumbell’larla, fitness merkezlerinde ise aletlerle yapıyoruz.  Peki ama bu sırada ne yapıyoruz? Gerçekten doğru nefes alıp verebiliyor muyuz? Yoksa gelişigüzel nefes almayı mı tercih ediyoruz. İşin doğrusu şu; aletleri kaldırdığınızda nefesinizi mutlaka tutmanız gerekiyor.

Nasıl yapılmalı? Bacaklarınızı kalça genişliğinde açtıktan sonra derin nefes alın. Şimdi her iki kolunuzu yukarı kaldırın ve ellerinizi vücudunuzun ön bölgesine getirin. Nefes verin ve bu sırada ellerinizle, kollarınız neredeyse dümdüz oluncaya dek hayali bir direnç oluşturun (Dirsekleriniz hafifçe bükülmüş olmalı). Nefes molası verin ve kollarınızı aşağı doğru sarkıtın. Hareketi tekrar edin.

Ne sağlıyor? Vücudunuz gerildiği sırada nefes vermenizi ve ağırlıklarla daha iyi baş etmenizi sağlıyor. Kas sisteminiz de optimal bir şekilde çalışıyor.

4- NEFES NEFESE BIRAKMAYAN JOGGİNG

Aslında her şey yolunda giderken, birden sırt  bölgenize doğru dayanılmaz bir sancı saplanıyor.Tabii bu da tüm neşenizi altüst etmeye yetiyor. Krampların neden oluştuğu henüz kesin olarak bilinmiyor. Bilim adamları, en önemli solunum kasımız olan diyaframa yeterli düzeyde oksijen ulaşmaması sonucu kramp gelişebileceğini düşünüyor.

Nasıl yapılmalı? Yürüyüş temponuzu düşürün. Burnunuzdan nefes alın ve yürürken her iki kolunuzu yukarı kaldırın. Ağzınızdan nefes verin ve kollarınızı aşağıya indirin.  Egzersizi birkaç kez tekrarlayın.

Ne sağlıyor? Solunumu rahatlatıyor, diyafram bölgesinde krampın geçmesini sağlıyor, belin arka bölgesindeki sancıyı yok ediyor.

Aşağıda, konuyla ilgili olarak bir video bulunmaktadır. İyi seyirler.

Doğru nefes alma teknikleri, doğru nefes alma, diyaframdan nefes alma, nefes alma teknikleri, diyafram geliştirme



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Ceylan
Ceylan
7 Haziran 2015 10:18

Selam ben ceylan. Bu yöntemleri her gün deneyeceğim.

%d blogcu bunu beğendi: