Diş Ağrısı Nasıl Geçer Tedavisi: Bu yazıda, diş ağrısına ne iyi gelir, diş ağrısının nedenleri, diş ağrısı nasıl geçer, diş ağrısının tedavsi gibi konulara değinilmiştir. Yazının hemen sonunda, “dişimiz ağrıyorsa evde neler yapabiliriz?” sorusunu cevaplayan bir video bulunmaktadır. Genellikle gece başlayan ve nabız atışı gibi zonklama tarzı ağrılar, pulpa kaynaklıdırlar. Diş ağrısı; dişin çürümesi, minesinin aşınması, diş etlerinin iltihaplanması veya bunlara benzer nedenlerden kaynaklanmaktadır. Diş ağrısı , neredeyse her insanın hayatının bir veya birden fazla döneminde şikayet ettiği bir rahatsızlıktır. Genel kanı, diş ağrılarının basit ağrılar olduğu
yönündedir ve bu nedenle dayanılmaz hale gelinceye kadar diş hekimine gitmek genellikle ertelenir. Ayrıca yine ayni kanı nedeniyle bilinçsiz ağrı kesici kullanımının ve çeşitli yöntemlerin en sık görüldüğü ağrı çeşitlerinden biridir.
Diş Ağrılarının Nedenleri
Diş çürükleri ve diş abseleri
Diş minesinin aşınması
Dişeti hastalıkları
Gömülü Dişler
Sinüzit gibi ağız dışı hastalıklar sıralanabilir.
Diş ağrıları nedenleri arasında en sık görülen diş çürükleridir. Toplumun %97’sinde diş çürüklerine rastlanmaktadır. Bu durum özellikle kötü veya yetersiz ağız hijyeninden kaynaklanmaktadır. Ağız içine yerleşen bakteriler şekerli ve unlu yiyecek kalıntıları ile asit oluştururlar ve bu da dişin koruyucu tabakasını zayıflatarak çürüklere neden olur.
Diş ağrıları genellikle zonklama şeklinde ve oldukça rahatsız edici olarak duyulur. Ağrı gittikçe şiddetlenir ve bazen dayanılmaz bir hal alır. Özellikle abse gibi iltihabi bir durum varsa dışarıdan fark edilecek kadar şişliklere neden olabilir. Sıcak – soğuk hassasiyeti ve dişe bastırınca hassasiyet artar. Dişlerde minik kırılmalar görülebilmektedir.
Diş ağrısı başladığında vakit kaybetmeden bir diş hekimine gitmekte fayda vardır. Zira diş ağrısı nedenlerinden de anlaşılacağı gibi, ağrı kendi kendine geçme özelliği genellikle göstermez ve tedavi gerektirir.
Diş Ağrısı Tedavisi
- Ağrıyan diş üzerinde ve dişlerin arasında bulunan gıda birikintileri, diş fırçası ve diş ipi kullanılarak temizlenmeli ve yarım su bardağına yarım çay kaşığı tuz ilave edilerek elde edilen tuzlu su ile ağız iyice çalkalanmalıdır.
- Kesinlikle ağrıyan diş üzerine ASPİRİN ya da herhangi bir ağrı kesici ilaç uygulanmamalıdır. Kimyasal yapıları nedeni ile bu gibi ilaçlar diş etinde ve çevre yumuşak dokularda tahrişlere neden olabilmektedir. Bu da diş ağrısının yanında ikinci bir ağrının oluşmasına neden olacaktır.
- Eğer iltihap nedeni ile yüzde şişlik oluşmuşsa o bölgeye soğuk kompres yapılmalıdır.
- Diş hekimine gitmeden önce bir ağrı kesici ilaç alınabilir.
- Diş üzerinde çürük nedeni ile oyuk oluşmuşsa buraya çok az karanfil yağı (eugenol) emdirilmiş pamuk koyulabilir.
- Eugenol ağrının azalmasını sağlayacaktır; ancak, bu işlemi yaparken eugenol fazla kullanılarak diş etine sızmasına neden olunmamalıdır. Çünkü karanfil yağı da yumuşak dokuları tahrip edici özelliğe sahiptir.
- Bir an önce diş hekimine başvurulmalıdır. kaynak
diş ağrısı,diş ağrısı nasıl geçer,diş ağrısı tedavi,diş ağrısına ne iyi gelir,diş ağrısı için,diş ağrısı şifalı bitkiler, diş ağrısı için ne iyi gelir, diş ağrısına iyi gelir
selam arkadaşlar aradan 3 sene geçmesine rağmen hala diş konuşuluyor ben bugün birtane çektirdim banamısın demedi neyse herkeze geçmiş olsun
arkadaşlar sizlere bursadan yazıyom ben bende herkez gibi diş rahatsızlığı geçirdim doktora gittim çektirdim şimdi rahatım ama ilerde ne olur orasını bilemem neyse 20015 teyiz herkezin yorumlarını bekliyoruz
selm arkadaşlar bende bazen korkuyom ama dişçiden gittiğimde ikitane birden çektiriyom çürüyor papacak bişiy yok
ya arkadaşlar dişim acayip şekilde ağrı yapıyo ne yapabilirim ne olur söyleyin
bütün diş doktorlar bana dedekiler senin bütün dişlerimin hepsinide çok ağrıyorlar fakat bütün diş doktorlar hepsinide benim bütün dişlerim hepsinide ağrısınıda hiç geçirmediler benim bütün dişlerimin hepsinide çok ağrıyor hiç dayanamıyorum.bütün dişlerim hepsinide ağrısı için ne yapmak gerekiyor?
eğer sorun sinirlere kadar indiyse çözümü yok arkadaşları tek çözüm diş doktoru maalesef…
arkadaşlar dişin ağriyan kıamına parmağınıza bir tutam tuz dökün ve ağrıyan yeri ovalayın bir kaç kere tekraryayın art arda ama tuzu yutmanızı tavsiye etmem geri dükürün. diş etinizi bişirip ve dişin hava alan kısmını kapatıyor sabaha kadar veya bir kaç gün eğer şanslıysanız daha uzun süre ağrı kesilir. nitekimde diş doktoruna gitmelisiniz. bunlar geçiçi çözümler.
Benim 20 yaş dişinin iki yanındaki diş çürüdü.Evde karanfil yağı ve rakı yok.Kafamı yerlere vurucam ağrıdan kabir azabı çekiyoprum bu ne ya!Allah hepimize şifa versin
ARKADAŞLAR 20 LİK DİŞİM ÇIKYOR YOR ÇOK FELAKET ŞİŞTİ NE YAPMAM GEREK
arkadaşlar sarımsak ile soğanı közde pişirin ve yiyin bu şekilde çok yeseniz bile zararı olmaz hep faydası olur.pişirmeden fazla yenmesi sağlıklı olmayabilir.